Isporuka

U 99% slučajeva kupovina sa dostavom na adresu protekne glatko i bez ikakvih problema. Uostalom, to je budućnost trgovine, i mnogi naši kupci su već upoznati sa samim procesom jer su naručivali sa drugih internet prodavnica a princip je svugde isti

Šaljemo po kurirskim službama BEX i Post Express ( po dogovoru sa vama )

Trošak dostave je po trenutnom cenovniku izabrane kurirske službe i mi na njega nemamo nikakvog uticaja.

BEX

veb sajt:  www.bex.rs

cenovnik: http://bex.rs/cenovnikusluga.php  

uslovi isporuke: http://bex.rs/usluge.php

praćenje pošiljke: http://bex.rs/onlinepracenjeposiljke.php

POST EXPRESS

veb sajt: http://postexpress.rs

cenovnik: http://postexpress.rs/struktura/lat/cenovnik/cenovnik-unutrasnji-saobracaj.asp

uslovi isporuke: http://postexpress.rs/struktura/lat/usluge/unutrasnji-saobracaj.asp

praćenje pošiljke: http://postexpress.rs/struktura/lat/aplikacije/alati/track-and-trace.asp

Generalno cena isporuke ne zavisi od udaljenosti mesta već prvenstveno težine i gabarita pošiljke, kao i od iznosa otkupnine. Tako većina kupaca misli „pa zar je isto slanje iz Beograda u Beograd kao i iz Beograda u Pirot?“  Pa ista je cena. Da, nema ni nama logike, ali tako je.

U slučaju nekih kurirskih službi, kao recimo Post Express kurirske službe cena zavisi i od vremena dostave ( „do 12h“ ili „do 19h“ odnosno „istog dana“ ).

Okvirno cena dostave je od 250 do 350 din za otkupne i od 200 do 300 din za pošiljke plaćene unapred jer onda nemaju otkupninu. Obratite pažnju da kod otkupnih pošiljki kurirske službe naplaćuju kao tzv. dodatnu uslugu „otkupninu“ – to što naplate od vas otkupnu cenu kao i uplatu tog novca nama na račun tako da u odnosu na osnovnu cenu koja bi se odnosila na obični mali paket na kraju cena bude u gore navedenom rasponu.

Još jednom, mi ne naplaćujemo dostavu jer ne radimo je mi, nemamo ni dinara od toga, najviše bismo voleli kada bi ona bila pet puta jeftinija ako bi to bilo izvodljivo, ali tako je kako je.

Cene se takođe povremeno menjaju, što kurirske službe pravdaju potrebom da povećaju plate zaposlenima jer ih nemaju dovoljno pa da im ne odu u drugu kurirsku službu ili u Nemačku.  Nije da ih branimo, ali težak je to posao verujte  pošto smo u kontaktu sa kuririma svakodnevno, treba i ti ljudi leba da jedu. Dodatno trend konstantnog rasta cene goriva utiče i na cene kurirskih službi itd.

U svakom slućaju: koliko je dostava naravno da je iskazano na nalepnici kurirske službe koja se nalazi na našem paketu. I tu informaciju vam možemo dati onog momenta kada unesemo paket u sistem kurirske službe jer se tada prikazuje u dinar i paru. Ukoliko vam to ne bude odgovaralo možemo izbrisati pošiljku i možete odustati od kupovine bez obaveza ikakvih. Cene naših artikala, su na računu koji se nalazi unutar paketa – taj račun vam izdajemo mi, jer to je za našu robu, i to  što je na našem računu za artikle koje ste kupili , to je ono što je novac nama, a to su cene naših artikala koje i vidite na našem sajtu i one su u našoj nadležnosti. Cene koje vidite na sajtu možemo garantovati.

Od dostave, još jednom, mi zaista nemamo ni dinara. Ugovorima koje imamo sa kurirskim službama dogovorili smo koji dinar nižu cenu dostave, ali ne za nas, već za vas, jer vi to plaćate a mi od toga nemamo ništa. Svakako znamo da ima i par firmi koje imaju još nižu cenu ali uzmite u obzir da su to recimo veliki lanci knjižara, velike prodavnice tehnike i slično, koje šalju na stotine paketa dnevno, te naravno da imaju bolje uslove od svih drugih malih firmi na tržištu kakva je i naša.  Sa cenovnikom i Uslovima isporuke kurirskih službi upoznajte se na njihovom zvaničnom sajtu. 

 

Lično preuzimanje i plaćanje jer eto živite / radite / prolazite blizu nas pa da ne plaćate poštarinu nije izvodljivo. Naime kao registrovana firma sa šifrom delatnosti 47.91 Trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta mi nemamo pravo na takvo nešto a kazne za to su VELIKE! Jedini način da kupite je da dobijete preko kurirske službe sa kojima imamo Ugovor. U slučaju kupovina veće vrednosti od 5000 din možemo izaći u susret i trošak dostave platiti mi.

Vreme dostave se ne može birati, naime domaće kurirske službe nemaju opciju da im se odredi da dođu kod vas u tačno vreme kada vi to želite, recimo do 10h ujutru jer posle morate da idete kod lekara, ili posle 16h kada dođete kući s posla i slično. Mi razumemo da vi možda morate kod lekara, ili da se vraćate sa posla posle 4 popodne, ali na to kada će vama kurir doći mi nemamo nikakvog uticaja. Zato vas molimo da u takvim slučajevima zadužite nekog od ukućana da bude na adresi i preuzme / plati pošiljku za vas.

Kuriri se ne najavljuju „samo pola sata ili sat vremena ranije“ pa ćete vi da u tom vremenu skoknete na adresu. To jednostavno nije njihova praksa i mi na to ne možemo uticati. Oni vas pozovu kada su ispred ulaza na adresi da izađete i preuzmete paket. Tako je u praksi. Dakle, u praksi, naručili ste danas, čuli smo se, potvrdili ste porudžbinu, sutra obično pre podne kurir će to da donese. Pa budite na adresi, ili zadužite nekoga da bude. I u 99% slučajeva je to tako i većina kupaca u vezi toga nema nikakvih nejasnoća i problema.

Kurir je bio drzak, neprofesionalan, neljubazan, nije hteo da … Te osobe ne rade kod nas već u kurirskoj službi. Bilo je par i takvih situacija, obično sa novim njihovim radnicima dostave, koji očigledno nisu baš za takav posao stvoreni. Oni imaju i po 200-300 dostava U DANU i svakako da ne mogu da to stignu ukoliko bi svakom drugom nešto izlazili u susret, tipa „dođi ponovo za 10 minuta“ ili „donesi mi na drugu adresu“ i sl. Ali svakako to ne znači da ne trebaju da budu ljubazni i smireni u kontaktu sa vama. No mi tu ne možemo ništa jer to nisu naši kuriri, zaposleni kod nas, pa da ih nazovemo i to rešimo. Ali možemo da vam kažemo kako to da rešite: pozovite Call Centar kurirske službe i lepo i smireno im objasnite u čemu je problem. Njima je u interesu da to reše, jer njihovi kuriri ne nose samo našu robu već i za sve druge. Ali ukoliko ste imali neka očekivanja koja nisu u sklopu onoga što oni moraju da ispoštuju, recimo da vam se kurir javi pola sata ranije, ili da donese u 13h i 25 minuta i slično, molimo vas da razumete to i da se dogovorite kako da paket preuzmete direktno sa kurirskom službom. To se ne možete sa nama dogovarati, nisu to naši kuriri, i jedino da pozovete kurirsku službu sami i dogovorite se oko drugog termina isporuke. Svakako to ne znači da kurir sme da bude neljubazan, i po našem iskustvu kurirske službe se uvek potrude da reše svaku situaciju na vaše zadovoljstvo. Jer vi ih plaćate. No sve to zavisi ako je moguće, i dobra volja i ljubaznost i sa vaše strane a ne samo njihove je zaista put ka lakom rešavanju svake sporne situacije. Gde je dobre volje, sve je bolje!

Takođe, obavezno se javljajte na telefon jer ako vas kurir nazove a vi se ne javite smatraće se da niste u mogućnosti da primite paket. Ako ste na poslu ili mestu na kojem ne možete da se javljate ili ostavite telefon ukućanima, ili dajte broj telefona od ukućana koji se javlja, koji je kod kuće i koji će preuzeti paket.

Sem toga, Post Express ostavlja paket u vama najbližoj dostavnoj pošti u slučaju da se mimoiđete sa poštarom pa ne uspe da vam dostavi na adresu. Pa onda imate 5 dana da odete i preuzmete paket na šalteru pošte. A u većini pošta imaju poseban šalter za pošiljke, pa nećete čekati u redu sa svima ostalima koji su došli da plate neke račune.

No ukoliko nikada skoro niste kog kuće, na poslu ne možete da se javljate na privatni telefon i izađete sa posla da peuzmete paket, nemate nikoga od ukućana koga biste mogli da zadužite, ne želite da odete na šalter pošte jer može da se desi da ima par njih u redu ispred vas a vi ne volite da sačekate, zaista vas drugarski i lepo molimo da ne poručujete ništa, jer nama će paket onda da se vrati i samo ćemo morati da platimo povratnu poštarinu. Vi ne biste voleli, da ste na našem mestu, takav nepotreban trošak da imate, pa budite obzirni i ne stvarajte ga nama. Na žalost, bilo je i slučajeva namernog poručivanja pa potom ne preuzimanja paketa, zbog čega smo zadržali pravo da zahtevamo nadoknadu troškova povratne poštarine od nesavesnih kupaca. Sa naše strane ulažemo maksimalni napor da dostava protekne bez problema, što je u 99% slučajeva tako, ali to zahteva i malo dobre volje sa vaše strane. Jer gde je dobre volje sve je bolje zar ne?

Pošiljke se šalju prvi sledeći radni dan od naručivanja. Prethodno ćemo vas kontaktirati radi potvrde vaše porudžbine. Ukoliko ne uspemo da vas dobijemo pošiljku ćemo poslati tek kada se povratno javite vi nama. Ovo je neophodno kako bismo predupredili eventualne probleme oko dostave. Jer ako nemate običaj da se javljate na telefon, nećete se javiti ni kuriru verovatno, pa će se nama pošiljka vratiti.

Ukoliko vam ne odgovara tako brza isporuka – čekate na penziju / platu sledeće nedelje i sl. možemo poslati i kroz koji dan, kako se dogovorimo. Dostava je u većini slučajeva „danas za sutra“ do kraja radnog vremena kurira. Tačno vreme dolaska kurira kod Vas ne zavisi od nas, ne možemo na to uticati i zavisi samo od plana kurira za vaš reon i toga koliko tog dana ima dostava i drugih okolnosti na terenu. Na primer, ukoliko poručite u petak, mi ćemo Vas nazvati ili u petak ili u subotu za potvrdu porudžbine. Kako kurirske službe ne rade prijem pošiljki vikendom, vaš paket možemo poslati prvog radnog dana, u ponedeljak. A vama će je kurir doneti u utorak. U veoma retkim slučajevima, zbog više sile, zastoja u saobraćaju ili vremenskih uslova, udaljenosti mesta isporuke i slično, može se desiti da za isporuku bude potrebno i neki dan duže. U svakom slučaju, istog dana kada otpremimo paket javićemo vam SMS porukom sve detalje: broj pošiljke, preko koje kurirske službe je poslato, web sajt za online praćenje statusa dostave pošiljke, kao i broj Call centra kurirske službe gde pozivom možete od njihovog operatera dobiti detalje oko dostave.

Plaćate kuriru prilikom dostave – naručene proizvode i uslugu dostave po gore navedenim cenama. Plaćanje se može izvršiti samo gotovinom, s obzirom da domaće kurirske službe nisu opremljene mobilnim POS uređajima nije moguće plaćanje karticom. Zato vas molimo da spremite tačan iznos / sitan novac jer kuriri, zbog specifičnosti svog posla, ne nose gotovinu sa sobom te time ne mogu imati sitan novac za vraćanje kusura.

Ukoliko ne možete biti na adresi svo vreme, možete zadužiti nekog drugog da na toj adresi preuzme i plati pošiljku u vaše ime. Promenu adrese dostave nije moguće uraditi naknadno nakon slanja paketa, zato pre nego poručite razmislite da li želite dostavu na kućnu adresu ili možda bolje na poslu.

Šta ako ne bude nikoga na adresi u trenutku kada kurir pozove? Kurir će pokušati isporuku sledećeg radnog dana, osim subotom i nedeljom. Ukoliko iz opravdanog razloga morate negde da odete, javite se Call centru kurirske službe, čiji broj ćete dobiti od nas u SMS poruci kada otpremimo vašu pošiljku i recite broj pošiljke dispečeru. Sa njime ćete se dogovoriti oko drugog pokušaja isporuke. Svakako je i kuriru draže da mu se na vreme javi da dođe sutra umesto da se šeta do zatvorenih vrata a čeka ga još gomila drugih isporuka. Jednako kao što bi to bilo i vama, da radite taj posao.

Morate biti dostupni i kraj mobilnog telefona. Ukoliko vas kurir ne dobije, neće pokušati isporuku. Ukoliko vas ne dobije ni sutradan pošiljka će se vratiti nama. To znači da nećete dobiti naručeno, a dodatno napravićete nama trošak da platimo povratnu poštarinu. U kom slučaju možemo ponovo da vam pošaljemo ali samo uz prethodno avansno plaćanje sa vaše strane. Kako je ovo situacija koja nikome ne ide u prilog, zaista vas molimo da budete spremni da se javite na telefon kada vas kurir nazove i da preuzmete ono što ste i naručili. Ali ukoliko iz nekog razloga to ne možete da garantujete, na primer zbog prirode posla niste u situaciji da se uvek javljate odnosno svo vreme budete na adresi, zadužite nekog drugog od ukućana ili kolega na poslu – zavisno koju ste adresu dali za isporuku, da primi pošiljku i dajte telefon te osobe pa nek ona uzme za vas.

Sve je u dobrom dogovoru, ljubaznosti i spremnosti svih strana da razume i onu drugu, i izađe u susret! I kao što rekosmo, u 99% slučajeva kupovina na ovaj način je laka i jednostavnija od lutanja po prodavnicama, probijanja kroz gužvu u saobraćaju i potragom za slobodnim parking mestom.

Zahvaljujemo se unapred na razumevanju.