POLITIKA KOLAČIĆA

Sledeće informacije imaju za cilj da upoznaju korisnika sa pojedinim detaljima o postavljanju, korišćenju i administraciji kolačića na veb-sajtu mennakozmetika.com. Ujedno se prikazuju i neki korisni linkovi o ovoj temi. Ukoliko vam je potrebno više informacija koje nisu navedene u nastavku, obratite nam se na: admin@www.mennakozmetika.com.

PAŽLJIVO PROČITAJTE PRE KORIŠĆENJA OVOG VEB-SAJTA
Ova politika objašnjava kako se kolačići koriste na ovom veb-sajtu. Politiku povremeno možemo izmeniti. Kada to učinimo, obavestićemo vas na odgovarajući način, npr. postavljanjem izmenjene politike na ovoj stranici sa novim datumom pod „Poslednja izmena“. Korišćenjem ovog sajta pristajete na postavljanje kolačića na vaš računar u skladu sa uslovima ove politike. Ako ne želite da prihvatite kolačiće sa ovog sajta, molimo vas da ih onemogućite ili da ne koristite sajt.

Šta su kolačići?
Kolačić je tekstualni niz informacija koje veb-sajt prenosi u fajl kolačića na pretraživaču na vašem računaru, tako da veb-sajt može da vas prepozna kada ponovo pristupite sajtu i da zapamti određene podatke o vama. To su npr. stranice koje ste posetili, opcije koje ste izabrali u meniju, određene podatke koje ste uneli u formulare, kao i vreme i datum posete.

Postoje dve vrste kolačića:

Osnovni kolačići: Ovi kolačići su neophodni da bi veb-sajt pravilno funkcionisao. Oni omogućavaju pružanje usluga poput rezervacija na sajtu, pristupa nalogu i ažuriranja korpe za kupovinu. Ukoliko se deaktiviraju, korisnik neće moći da koristi ove usluge.

Kolačići performansi: Ovi kolačići se koriste za praćenje performansi veb-sajta i naglašavanje delova veb-sajta koji su važni prilikom posete korisnika. Omogućavaju nam da ispravimo greške i otkrijemo efikasna rešenja povezivanja. Ne prikupljaju podatke koji identifikuju korisnika.

Šta su kolačići trećih lica?
Kolačiće trećih lica postavlja druga organizacija na stranicu koju posećujete. Na primer, veb-sajt može da koristi analitičke podatke trećeg lica koje potom postavlja kolačić da bi omogućio ovu uslugu. Veb-sajt koji posećujete može imati sadržaj koji su postavili YouTube ili Flickr, jer i ove usluge mogu postaviti svoje kolačiće. Veb-sajt može koristiti i reklamnu mrežu trećih lica za ciljano reklamiranje na svom veb sajtu, oni imaju mogućnost da prate vaše pretraživanje na različitim sajtovima. Ovaj veb-sajt ne koristi ovu vrstu kolačića.

Pitanja o bezbednosti i privatnosti kolačića
Kolačići NISU virusi. Kolačići koriste običan tekstualni format. Nisu sastavni delovi koda, zbog čega se ne mogu izvršavati niti se sami pokretati. Shodno tome, ne prave svoje kopije i ne šalju ih drugim mrežama za izvršavanje i kopiranje. Pošto ne mogu obavljati ove funkcije, ne spadaju u standardne definicije virusa.

S obzirom na to da čuvaju podatke o željenim podešavanjima i istoriji pretraživanja korisnika na određenom sajtu i prilikom pretraživanja više sajtova, kolačići mogu da budu označeni od strane anti-virus programa kao sumnjivi fajlovi za brisanje posle standardne pretrage virusa i spajvera, no ovo nije razlog za brigu.

Odbijanje kolačića
Većina pretraživača je prvobitno podešena da prihvata kolačiće. Međutim, vi imate mogućnost da onemogućite kolačiće ako želite, tako što ćete promeniti podešavanja internet postavki na svom pretraživaču. Moguće je, takođe, konfigurisati podešavanja pretraživača da bi se omogućilo prihvatanje određenih kolačića ili da biste bili obavešteni svaki put kada novi kolačić pokuša da se memoriše na vaš računar, i tada omogućava da odlučite da li ćete prihvatiti ili odbiti kolačić. Za upravljanje korišćenja kolačića postoje različiti dostupni izvori, na primer, odeljak „Podešavanja” na vašem pretraživaču. Možete onemogućiti ili izbrisati sačuvane podatke koje koristi tehnologija slična kolačićima, kao npr. Local Shared Objects ili Flash cookies, tako što ćete upravljati podešavanjima dodataka na svom pretraživaču ili tako što ćete posetiti veb-sajt proizvođača. S obzirom na to da naši kolačići omogućavaju pristup pojedinim funkcijama na našem veb-sajtu, preporučujemo da omogućite kolačiće. U suprotnom, ukoliko su kolačići onemogućeni, primetićete smanjenu funkcionalnost sajta ili nećete uopšte moći da koristite ovaj sajt.